Culturile de perle și impactul lor asupra mediului, precum și reciclarea materialelor

Perlele sunt bijuterii superbe, elegante și pline de rafinament. Acestea sunt singurele bijuterii organice, produse de moluște precum stridiile și midiile. De aceea, ele au și un impact asupra mediului, la fel ca orice proces natural.

Spre deosebire de perlele care apar natural (accidental), pentru aceste perle de cultură specialiștii trebuie să facă mici incizii în stridii și midii, pentru a adăuga țesut donator pe care se formează apoi perla.

În mod natural, perlele se formează atunci când în stridie intră un corp străin. Pentru a se proteja, stridia secretă un material organic. După 2-6 ani, se formează o perlă din acel material. Cu cât este mai mult material organic (sidef) secretat, cu atât este mai mare și mai valoroasă perla.

Pentru a crește numărul de perle, fermierii de perle au dezvoltat multe metode de cultivare și tehnologii de procesare. Astfel, fermierii pot produce mai multe perle și pot supraveghea procesul. Inciziile de țesut donator au dus la o producție globală de perle mult mai mare, dar și la un impact semnificativ asupra mediului.

Apă mai curată

Procesul de cultivare a perlelor are un prim efect asupra mediului observabil imediat. În primul rând, pentru a avea perle de cultură cu o calitate superioară, este nevoie de apă curată și fără poluanți.

Aceștia sunt cei care pot distruge perlele și pot ruina o întreagă cultură.

Astfel, fermierii de perle sunt mai interesați să aibă grijă de mediu, să curețe apa și să nu arunce deșeuri. În acest mod, atât ei cât și mediul au de câștigat.

Culturile de perle ajută la protejarea recifului de corali

Diferite recifuri de corali sunt pe cale de dispariție. Din cauza poluării și a creșterii temperaturilor, coralii se albesc și mor. Fără aceste recifuri, viața marină este afectată. Pentru a putea cultiva perlele cu succes, fermierii trebuie să aibă toate condițiile necesare, inclusiv o viață marină dezvoltată.

De aceea, mulți fermieri din fermele mici din Polinezia Franceză lasă peștii să extragă microorganisme de la stridii pentru a se hrăni. Astfel, se dezvoltă populațiile de pești și ajută la dezvoltarea și protejarea recifurilor de corali.

Ajută la creșterea populației de pești

Pentru a se asigura că nu sunt extrase stridiile din apă înainte să fie gata perlele, mulți fermieri de perle au interzis pescuitul cu plasă în zonele în care ei cultivă perlele. Datorită acestui lucru, peștii nu mai sunt atât de ușor de scos din apă. Astfel, populația de pești începe să crească încet, în zonele respective.

Datorită impactului economic, fermierii nu mai au nevoie să se bazeze doar pe pescuit pentru a putea să supraviețuiască. Astfel, pescuitul este mai limitat, ceea ce ajută ca aceste animale marine să își mărească populația, contribuind la biodiversitatea marină.

Reciclarea materialelor

Pentru a proteja mediul, stridiile și midiile sunt refolosite după ce au produs culturi de perle. Carnea lor este utilizată pentru diferite mâncăruri, iar carapacea sau cochilia este folosită ca material pentru diverse scopuri.

În trecut, cochiliile de scoici erau utilizate pentru a produce diferite vase. Ele erau arse la temperaturi înalte multe zile. Apoi erau zdrobite în mici bucăți și era adăugat lut pentru a lipi bucățile între ele. Scoicile aveau rolul de a întări vasele produse din lut.

Multe scoici și cochilii erau transformate și în diferite scule pentru agricultură sau pentru producerea de bărci din lemn. Ele erau folosite pentru a scobi în lemn sau în pământ. În scoică era făcută o gaură și se atașa un mâner de lemn.

Scoicile erau utilizate și ca linguri. Marginile era șlefuite și rotunjite. Aceste cochilii erau utilizate și pentru a produce bijuterii. Erau făcute găuri mici pentru a trece scoicile pe o sfoară sau pe un lanț.

În prezent, stridiile și midiile sunt folosite în continuare pentru carnea lor care este mult mai sănătoasă decât cea de pui sau porc. Un alt lucru bun este că midiile și stridiile nu necesită antibiotice și alte substanțe pentru a crește și a produce carne.

Astfel, ele nu necesită creștere, ci se întrețin singure. Nu toate midiile și stridiile produc carne care poate fi utilizată pentru produse pentru oameni. De aceea unele părți sunt tocate și adăugate la mâncarea pentru animale.

Scoicile în construcții

Scoicile sunt folosite în construcții de mult timp. Unele sunt sparte în bucăți mici, altele sunt lăsate mari.

Cele mici sunt arse la temperaturi înalte și mixate cu nisip și alte materiale de construcție pentru a crea un material precum cimentul.

Ele sunt utilizate și pentru a decora pereții, podelele și coloanele.

Scoicile în artă

Și arta e un domeniu care se bucură de adaosul formelor frumoase a cochiliilor de scoici. Ele sunt folosite ocazional în tablouri, la decorarea obiectelor de mobilier și așa mai departe. De asemenea, multe bijuterii sunt produse din scoici și cochiliile lor.

Acestea fie sunt sparte și puse într-un colier, fie sunt lăsate în forma naturală și este inserat un lanț prin ele pentru a face brățări și coliere.

De asemenea, adăugarea scoicilor în compoziție ajută produsele ceramice să fie mai rezistente. Scoicile sunt sparte si adăuga în lut pentru a face aceste produse ceramice.

Alte moduri de a utiliza scoicile

Perlele de calitate inferioară și scoicile sunt măcinate și pudra lor este adăugată în medicamentele și suplimente pentru că au un nivel ridicat de calciu. Pudra de perle, rămasă de la prelucrarea bijuteriilor, este utilizată și pentru produse pentru îngrijirea pielii.

Scoicile pot fi utilizate și pentru a filtra apa. În unele zone, ele sunt utilizate și pentru a combate eroziunile produse de valuri.

Fibra de perlă poate fi utilizată și pentru a face haine. Deși nu este un procedeu foarte utilizat, din aceste fibre se pot produce haine precum blugi, bluze și lenjerie. Materialele rezultate sunt antibacteriene și foarte absorbante.

Cu ajutorul nanotehnologiei, materialul este extras din pudra perlelor de calitate inferioară. Fibra este la fel ca alte tipuri de material textil, doar că este mai fină și mai delicată.

Culturile de perle sunt un mod bun de a ajuta natura să se refacă și de o proteja. Aceste culturi ajută la protejarea peștilor, a coralilor și îmbunătățesc economia.

De asemenea, reciclarea materialelor este importantă pentru a elimina deșeurile și pentru a produce alte produse necesare. Industria perlelor este printre cele mai sustenabile din lume.Twitter Google Facebook

Nicoleta este redactor la VreauPerle.

Printre pasiunile ei se numără călătoritul și scrisul.

De aceea îi place să scrie despre haine, bijuterii și multe alte subiecte captivante


Articole Utile