Care este diferența dintre perlele de cultură și perlele naturale (Sălbatice)


Bijuterii cu perle sunt deosebite, elegante și un simbol al rafinamentului. Pentru a ajunge să devină bijuterii, perlele au un proces de formare îndelungat. De aceea, în funcție de caracteristicile lor, ele sunt foarte valoroase. În trecut, toate perlele erau naturale, sau mai bine spus, sălbatice. Ele erau scoase din cochilii și vândute la prețuri foarte mari. Acum, perlele naturale sunt extrem de rare și de aceea se utilizează perlele de cultură.

1. Procesul de formare

Pentru a înțelege diferența dintre perlele naturale (sălbatice) și cele de cultură, trebuie să știm procesul de formare al acestora. Aceasta este diferența majoră dintre cele două categorii. Deși au procese de formare puțin diferite, și perlele de cultură sunt tot perle naturale.

Perlele naturale sau sălbatice se formează în mod accidental, fără intervenția omului. Procesul de formare al perlelor sălbatice este unul foarte rar. O impuritate care intră în scoică sau moluscă este cea care duce la secretarea sidefului și la formarea perlei. Perlele naturale sunt extrem de rare și au forme mici și neregulate. Pentru a găsi o singură perlă trebuie să fie desfăcute mii de stridii. Acest lucru poate duce la scăderea populației de stridii și la degradarea ecosistemului. De aceea, s-a găsit o soluție și anume perlele de cultură.

Descriere imagine: HALONG, VIETNAM – Implantarea impurității într-o scoică pentru a produce perle de cultură, la o fermă de perle.

Perlele de cultură sunt perle naturale care se formează în stridii sau moluște cu ajutorul oamenilor. Procesul de formare este mai complicat deoarece specialiștii trebuie să se asigure că stridia va produce un anumit tip de perlă cu o anumită dimensiune. Pentru a face acest lucru, specialiști sunt cei care fac o incizie și inserează o grefă în stridii. Astfel, sideful este secretat pe grefa respectivă.

2. Formă

În ceea ce privește forma perlele naturale și forma perlele de cultură, și aici există diferențe. Deoarece sunt formate în mod accidental, forma perlelor sălbatice este neregulată. Perlele naturale rotunde sunt extrem de rare și incredibil de valoroase. De aceea, au prețuri exorbitante.

În comparație, perlele de cultură se găsesc în diferite forme. Pentru a căpăta forma rotundă, specialiștii plasează grefa cât mai aproape de centrul stridiei sau moluștei. De asemenea, grefa este perfect rotundă pentru ca sideful să fie secretat după forma sa. Perlele cu forme baroce sunt poziționate pe peretele stridiei. Perlele de cultură sunt disponibile și în formă de picătură dar și în formă de buton.

3. Mărime

Perlele naturale sunt de mărimi mici. Doar în cazuri excepționale se formează perle de dimensiuni mai mari. Perlele de cultură sunt disponibile pe diferite mărimi, de la cele mici de 3-4mm și până la 18-20mm. Prețul bijuteriilor cu perle crește în funcție de mărimea și forma lor. Perlele rotunde de dimensiuni mari sunt cele mai valoroase.

4. Culoare

În ceea ce privește culorile perlelor naturale, acestea prezintă mai multe reflexii însă nu au culori definite. Perlele de cultură sunt disponibile pe 5 culori (alb, negru, roz, mov și auriu). Pentru a le face culorile mai definite și mai strălucitoare, perlele trec prin procese de iradiere și vopsire. Deși trec prin aceste procese culoarea lor nu se ia și rezistă la fel de mult ca perlele naturale.

5. Calitate

Clasificarea perlelor se face în funcție de calitatea acestora. Atunci când se măsoară calitatea, sunt luate în considerare diferite caracteristici precum luciu, sidef, strălucire și formă. Având în vedere că perlele naturale au forme neregulate și sunt mai mici, acestea sunt de calități inferioare.

Perlele de cultură sunt disponibile pe mai multe calități, de la cele inferioare (A) și până la cele superioare (AAAA). Perlele de calitate A și AA prezintă mici imperfecțiuni și nu au o strălucire foarte puternică. Perlele AAA și AAAA sunt aproape perfecte, cu forma rotundă, strălucire puternică și suprafața fără imperfecțiuni.

Află mai multe despre gradarea perlelor din ghidul nostru.

Acestea sunt diferențele dintre perlele naturale și cele de cultură. Pentru a evita confuzia, perlele naturale sunt denumite și sălbatice. Perlele de cultură sunt perle naturale care sunt formate cu ajutorul oamenilor. Bijuteriile cu perle sunt făcute din perle de cultură în proporție de 99,9% deoarece aceste perle sunt numeroase, de calitate și formă superioară.Twitter Google Facebook

Articole Utile