Mituri și legende despre perle: Perlele în culturile lumii


În spatele oricărui lucru, eveniment și obiect stă cel puțin o legendă sau un mit. La fel și în cazul perlelor. Există zeci de mituri și legende despre perle. În jurul lumii, în fiecare zonă, perlele au diferite legende.

Acum perlele simbolizează diferite lucruri, de la puritate și până la înțelepciune. În funcție de zona de unde provin și de culoarea lor, perlele capătă diferite simboluri.

Se consideră că perlele sunt bijuteriile celor bogați. Ele aduc putere și sănătate. Mulți consideră că perlele ne pot calma și ne pot echilibra balanța de karma. Mai jos vă vom prezenta câteva dintre cele mai interesante legende despre perle, din diferite zone ale lumii.

Persia:

O legendă din Persia spune că perlele au fost create atunci când un curcubeu a atins pământul după o furtună. Imperfecțiunile perlelor au rezultat de la fulgere și tunete.

Egiptul Antic:

Egiptenii apreciau perlele atât de mult încât erau îngropați cu ele. O legendă foarte cunoscută din zonă povestește cum Cleopatra a dizolvat o perlă într-un pahar cu vin sau oțet, și l-a băut pentru a-i arăta lui Marc Antonio că ea poate să consume toate bogățiile lumii dintr-o singură înghițitură.

Japonia Antică:

Japonezii credeau că perlele au fost făcute din lacrimile sirenelor, a nimfelor și a îngerilor.

Polinezia:

O veche legendă spune că Oro, zeul păcii și al fertilității a vizitat pământul și a adus o perlă neagră (tahitiană) prințesei Bora Bora. Acesta a fost un simbol al iubirii neîntrerupte dintre cei doi. Mulți oameni când cumpără perle negre consideră că reprezintă iubire eternă.

O altă legendă din acea zonă susține că luna strălucea puternic în ocean și atrăgea stridiile. Dacă stridiile veneau la suprafață, luna le dădea picături de rouă divină. În timp, acele picături se transformau într-o perlă neagră.

China:

Miturile chineze consideră că perlele sunt făcute în capetele dragonilor. De aceea ele sunt simbolul cunoașterii și al înțelepciunii. Dragonii erau percepuți ca fiind foarte înțelepți și inteligenți. Ei țineau perlele între dinți până mureau.

Un alt mit chinezesc spunea că perlele au apărut după ce stridiile au înghițit picături de ploaie.

O legendă chineazească aparte susține că un băiat a găsit într-o zi o perlă. Acesta a pus-o într-un borcan cu orez. A doua zi a găsit borcanul plin de orez. Când a văzut asta, un vecin a încercat să o fure. Astfel, pentru a o proteja, băiatul a înghițit perla. Datorită acestui lucru el s-a transformat într-un dragon. Și în zilele noastre, perlele sunt protejate de dragoni în diverse obiecte de artă (picturi, vase).

Mitologia Islamică:

În Coran se vorbește de perle ca fiind unul dintre cele mai mari bogății primite din Paradis. Pentru tradiția islamică, perlele sunt un simbol al perfecțiunii.

Religia creștină:

Creștinii au adoptat perla ca pe un simbol al purității. În această religie, perlele sunt asociate cu nunți și mirese, în special perlele albe. De asemenea, ele simbolizează și lacrimi, dar unele care aduc fertilitate și iubire.

Legendă celtică:

O legendă celtică spune că Adam și Eva au plâns la căderea din Paradis, și au făcut un lac de perle. Perlele albe s-au dezvoltat din lacrimile Evei iar cele negre din lacrimile lui Adam.

O explicație pentru deosebirea dintre culori este că femeile plâng mai mult și de aceea sunt mai multe perle albe și mai puține negre.

Simbolismul perlelor și luna

Perlele albe sunt de cele mai multe ori asemănate cu luna, datorită formei lor sferice și a nuanțelor de gri și crem. În multe civilizații perlele albe preiau asemănarea și simbolurile lunii.

În textele vedice, perlele erau născute din apele Pământului cu puterile Raiului, și fertilizate de o lumină puternică. Ele sunt considerate fiicele Lunii.

În culturile vestice, perlele au asocieri astrologice cu planeta Venus. La fel ca perlele, Venus, zeița iubirii a venit din mare.

Perlele și bogăția

Perlele au fost recoltate de peste 6000 de ani. Până la apariția recentă a perlelor de cultură, aceste bijuterii erau atât de rare încât doar nobilii și oamenii extrem de bogați și le puteau permite.

Chiar dacă perlele sunt mai accesibile acum, ele continuă să simbolizeze abundența, fertilitatea și belșugul.

Legătura dintre bogăție și perle este prezentată în mod amuzant într-o legendă care spune că un om bogat a ales o perlă, cea mai fină și valoroasă, a infuzat-o cu dorința de putere și bogăție și a aruncat-o la gunoi. Această legendă simpatică arătă că trebuie să fii foarte bogat pentru a arunca perle, dar și inutilitatea dorinței de putere de dragul puterii.

Aduc perlele ghinion?

Unii consideră că perlele aduc ghinion din cauza faptului că ele sunt smulse din inima stridiilor sau a midiilor. Acest lucru le-a adus reputația de bijuterii cu ghinion. Cele mai multe superstiții despre perle spun că orice perlă care a fost dăruită cu răutate sau gelozie aduce ghinion. Acest lucru este valabil, de altfel, pentru orice bijuterie purtată aproape, nu doar în cazul celor cu perle.

În schimb, perlele care au fost dăruite cu iubire și cu intenții bune simbolizează fertilitatea și inocența.

Fiecare mit nu face decât să aducă mai multă frumusețe și valoare acestui tip de bijuterii deosebite. Perlele sunt și vor rămâne mereu niște bijuterii clasice și foarte populare în orice epocă.

Twitter Google Facebook

Nicoleta este redactor la VreauPerle.

Printre pasiunile ei se numără călătoritul și scrisul.

De aceea îi place să scrie despre haine, bijuterii și multe alte subiecte captivante


Articole Utile