Cum să întreții bijuteriile cu perle și să le prelungești viața


Perlele sunt bijuterii naturale, organice, crescute în stridii sau în midii. De aceea, ele necesită îngrijire specială pentru a nu se degrada.

La fel ca și pentru multe alte tipuri de accesorii, pentru bijuteriile cu perle există lucruri pe care trebuie să le faci pentru a le păstra forma, culoarea și luciul, precum și lucruri pe care trebuie să le eviți.

Majoritatea bijuteriile sunt fragile și nu rezistă o perioadă îndelungată de timp. Bijuteriile cu perle sunt niște accesorii care pot rezista însă pentru mulți ani și chiar pe viață, dacă sunt îngrijite corect.

Lucruri pe care să le eviți

În primul rând, există anumite obiceiuri și produse care ar putea să degradeze perlele și să le lase fără luciu.

Componentul de carbonat din perle le face sensibile la alcaline, acid, umiditate și căldură excesivă. De aceea, trebuie să nu expunem perlele la următoarele:

 • Parfum, machiaj, fixativ și alte produse de înfrumusețare: Pentru a evita degradarea perlelor, este bine să folosiți aceste produse cu ceva timp înainte să vă puneți bijuteriile. Astfel, veți limita expunerea la aceste substanțe.
 • Produse de curățat: Atunci când faceți curățenie trebuie să vă scoateți orice bijuterie care are perle. Produsele de curățat sunt nocive pentru luciul și sideful perlelor.
 • Produse de curățat bijuteriile: Deși pare ciudat, produsele de curățat bijuteriile nu sunt adecvate și pentru cele cu perle. Aceste bijuterii sunt mai sensibile decât argintul sau aurul.
 • Oxizi sau produse care scad umiditatea: Chiar dacă perlele nu trebuie să fie într-un mediu umed, acestea nu trebuie să fie nici într-un mediu prea uscat.
 • Produse de curățat cu ultrasunete
 • Curățare cu aburi, aburii de la gătit, saune sau băi cu aburi: Umiditatea crescută este unul dintre factorii care dăunează cel mai tare perlelor.
 • Expunerea la soare în exces: Nu faceți plajă atunci când purtați perle, deoarece soarele în exces este nociv pentru acestea.
 • Nu păstrați perlele în pungi de plastic: Plasticul poate emite chimicale care să dăuneze perlelor. VreauPerle.ro vă oferă la toate comenzile săculeți speciali în care puteți păstra bijuteriile cu perle în siguranță, pe termen lung.
 • Nu lăsați perlele lângă o sursă directă de căldură.
 • Anumite materiale din care sunt fabricate hainele pot să degradeze perlele. (În special lâna de tip Shetland, care e destul de abrazivă)
 • Nu ștergeți perlele cu bureți duri sau cu perii.

Atunci când doriți să curățați perlele nu le băgați în apă. Materialul care le susține, de obicei o panglică de mătase, se poate umfla de la apă și poate schimba aspectul colierului sau al brățării.

Pentru a proteja perlele, rețineți că bijuteriile cu perle trebuie să fie ultimul lucru pe care vi-l puneți și primul pe care îl scoateți.

Curățarea de rutină a perlelor

Perlele, la fel ca toate bijuteriile, trebuie să fie curățate în mod regulat. Acest proces este important mai ales dacă ați transpirat atunci când le-ați purtat.

Pentru a le curăța, utilizați o cârpă fină, specială pentru curățarea perlelor. Puneți-o în apă purificată și stoarceți-o bine înainte să curățați perlele. Pentru acest proces puteți utiliza orice apă purificată din comerț.

Ștergeți încet fiecare perlă cu acea cârpă umedă. Aveți grijă să nu trageți de panglica sau de lanțul care susține perlele, deoarece se poate lărgi.

Curățarea ocazională a perlelor

Din când în când, perlele trebuie să fie curățate mai bine. Pentru a face acest lucru, puteți să diluați șampon de bebeluși sau un alt tip de detergent neutru în apă purificată. Atenție: nu băgați perlele în acea soluție!

Turnați soluția rapid peste perle, iar apoi ștergeți perlele cu o cârpă specială de curățare, înmuiată în apă purificată. Ștergeți apoi perlele cu o cârpă moale și uscată. Apoi lăsați-le să se usuce.

Abia după ce s-au uscat total puteți să le purtați, pentru a evita lărgirea panglicii de mătase.

Curățarea perlelor dacă acestea devin gălbui

În timp, perlele pot să capete o tentă galbenă. Atunci când se întâmplă asta, trebuie să le curățați pentru a le reda culoarea și luciul.

Nu folosiți chimicale cu acizi sau alcaline pentru că puteți distruge iremediabil perla. Acest proces de curățare a perlelor trebuie să fie făcut cu foarte mare grijă.

1.Nuanță subtilă de galben

În acest caz, perla a îngălbenit doar la suprafață, pe primul strat. Această culoare poate fi îndepărtată cu o soluție de peroxid de hidrogen sau diluat de acid clorhidric. Pentru a nu degrada perla trebuie să diluați doar 1%-5% din una dintre aceste soluții în apă purificată și să puneți perlele în soluția rezultată.

Scoateți perlele din soluție imediat ce acestea au ajuns la culoarea lor naturală și clătiți-le în apă purificată.

Uscați perlele pe o cârpă fină. Nu lăsați perlele prea mult în soluția diluată pentru că și aceasta poate să le degradeze.

2.Perle decolorate sever

Dacă perlele au o culoare galbenă închis, suprafața este înnegrită și luciul este complet dus sau dacă perlele sunt degradate, procesul de curățare este mult mai complicat. Puteți să spălați perlele într-o soluție cu 10% apă sărată. Apoi treceți-le printr-o soluție diluată de acid clorhidric (3%). La final, clătiți-le în apă purificată și lăsați-le să se usuce.

Dacă perlele sunt foarte degradate, este mai bine să le duceți la un magazin sau atelier de bijuterii pentru a fi curățate și îngrijite de profesioniști. Astfel, veți fi siguri că perlele vor căpăta același luciu și culoare pe care le aveau la început.

Perlele sunt bijuterii deosebite, care au nevoie de curățare și de îngrijire delicată pentru a nu se degrada. Dacă sunt îngrijite corespunzător, acestea pot rezista timp de generații.

Totuși, nu e nevoie să vă protejați perlele în exces. Rețineți: perlele trebuie să fie purtate, cât de des posibil. Atunci când sunt depozitate, acestea își pierd din calități.

Când sunt purtate regulat, bijuteriile cu perle își îmbunătățesc luciul. Până la urmă, sunt pietre prețioase naturale, produse de organisme vii. Este normal ca ele să reacționeze frumos la aer, soare și viață, atâta vreme cât respectați regulile de întreținere de mai sus.Twitter Google Facebook

Nicoleta este redactor la VreauPerle.

Printre pasiunile ei se numără călătoritul și scrisul.

De aceea îi place să scrie despre haine, bijuterii și multe alte subiecte captivante


Articole Utile