Întrebări frecvente despre perle

1. Cum să am grijă de bijuteriile cu perle?

  • Pentru a proteja perlele este bine să aplicați cosmetice, parfum sau fixative de păr cu ceva timp înainte să vă puneți perlele. 
  • Înainte de a face baie trebuie să vă scoateți bijuteriile.
  • Evitați expunerea perlelor la temperaturi ridicate.
  • Ștergeți perlele cu o cârpă călduță și umedă. Țineți perlele într-o cutie cu un material fin (la fel ca acela primit odată cu perlele).
  • Duceți perlele la verificat și întreținere în fiecare an, la un bijutier.


2. Cum să selectez bijuteriile cu perle?

Atunci când cumpărați perle pentru altcineva trebuie să vă gândiți la stilul lor, la constituția fizică, dar și la modul în care se îmbracă. 

Indiferent pentru cine cumpărați perlele trebuie să luați în considerare culoarea, textura, suprafața și mărimea perlelor. 

De asemenea, trebuie să fiți sigur că sunt potrivite pentru bugetul dumneavoastră și că au calitatea pe care o doriți. 

Pe site-ul nostru, VreauPerle.ro, găsiți numeroase bijuterii cu perle, de la coliere și până la inele. Ele sunt de la cele mai uzuale până la cele mai sofisticate. 


3. Factorii care influențează valoarea perlelor

Valoarea perlelor este influențată de diferiți factori precum:

  • Mărime: Dimensiunea perlei este foarte importantă, aceasta influențează modelul bijuteriilor dar și prețul acestora. Dimensiunea perlei este determinată de diametrul ei și este măsurată în milimetrii. 
  • Luciu: Luciul perlei este influențat de sideful perlei și de modul în care se reflectă lumina pe perlă. Cel mai dorit luciu este cel ca de oglindă. 
  • Forma: Perlele sferice sau rotunde sunt cele mai valoroase. Perlele în forme baroc sunt apreciate în unele modele de bijuterii. 
  • Culoare și reflexii: Culoarea este influențată de stridia sau midia care a produs perla, dar și de alți factori de mediu. 
  • Sideful: Grosimea sidefului este influențat de perioada de creștere a perlei. Cu cât este mai gros materialul organic secretat de stridie cu atât este mai gros sideful. 
  • Suprafața: Este important ca suprafața perlei să aibă cât mai puține imperfecțiuni, zgârieturi sau deformări pentru a avea o calitate superioară.
  • Potrivirea perlelor între ele: Acest factor este influențat de bijutierul care alege perlele pentru un colier, o brățară sau o pereche de cercei. Perlele trebuie să aibă o dimensiune, o culoare și o suprafață asemănătoare pentru a se potrivi. 


4. Care e diferența de calitate dintre perlele de apă dulce și cele de apă sărată?

Atunci când se gândesc la perle de apă dulce, mulți consideră că acestea sunt inferioare, au o formă neregulată și sunt mai mici. Acest lucru se aplica poate acum 10 ani

Pentru mulți ani, fermele din China au produs perle mici, ca bobul de orez, pe când perlele de apă sărată erau mai sferice și aveau o calitate superioară. 

În ultimi ani însă, fermele din China au început să producă perle mult mai calitative, mai mari și mai rotunde. Astfel, perlele de apă dulce devin un competitor serios al celor de apă sărată. 

Valoarea perlelor de apă dulce poate fi observată după următoarele aspecte:

  • Grosimea sidefului:

Perlele de apă sărată sunt formate dintr-un nucleu peste care este secretat un material organic care acoperă nucleul. De exemplu, perlele Akoya au un sidef subțire de un milimetru. Cele tahitiene de 2-3mm, iar cele din Marea Sudului între 2 și 6. 

Acest sidef se poate estompa în timp, dacă perlele nu sunt îngrijite cum trebuie (sunt expuse la materiale și substanțe abrazive, etc). 

Prin comparație, perlele de apă dulce sunt formate doar din sidef, fără nucleu. De aceea, sideful lor este mult mai puternic. 

  • Culoare și formă:

Perlele de apă dulce sunt disponibile în mai multe culori naturale decât cele de apă sărată. Datorită metalelor din apă, ele capătă nuanțe de roz și de mov care nu sunt disponibile la perlele din Marea Sudului sau la cele Tahitiene. 

De asemenea, perlele de apă dulce se găsesc în diferite forme, de la rotunde și până la semi-baroce. Fiecare formă este specială și apreciată, atunci când e montată într-o bijuterie care să o pună în valoare. 

Forma rotundă este cea mai apreciată formal (fiind și cea mai scumpă), dar asta depinde de gustul fiecăruia.

  • Perioadă mai lungă de cultivare

Perlele de apă dulce se formează mai greu decât cele de apă sărată. Deși poate părea un defect, această perioadă lungă asigură o bună dezvoltare a sidefului și le face să aibă o formă mai frumoasă și o culoare mai intensă. 

O perlă de apă dulce trebuie să petreacă între 3 și 6 ani în midie pentru a fi pregătită de recoltare. 

  • Dimensiuni compatibile

Datorită faptului că tehnologiile au evoluat, perlele de apă dulce încep să fie din ce în ce mai mari. 

Perlele mari de cultură ajung și până la 16 mm, la fel ca acelea extrem de valoroase din Marea Sudului. Prețul este cel care face diferența, deoarece perlele din Marea Sudului sunt mult mai scumpe decât cele de apă dulce. 

  • Calitate care se comparată cu perlele de apă sărată

Forma, culoarea și luciul perlelor de apă dulce sunt la fel de impresionante ca acelea Akoya sau cele din Marea Sudului. 

  • Raritatea perlelor de apă dulce

Pentru a produce perle de apă dulce, fermieri trebuie să aștepte și 6 ani. Cu cât sunt lăsate mai mult, cu atât sunt mai mari și mai rotunde perlele. 

Însă nu toți fermierii își pot permite să aștepte atât pentru perle. O altă problemă este că unele midii refuză să producă perle mari, oricât de mult ar sta în apă. 

Astfel, perlele de apă dulce de 10 mm sunt mult mai rare decât cele de apă sărată, de aceeași dimensiune și calitate. 

  • Prețuri mai competitive

China și-a îmbunătățit metodele de cultivare a perlelor și tehnicile de procesare. Acești doi factori, împreună cu mâna de lucru ieftină, fac ca aceste perle să aibă un preț mai mic decât cele de apă sărată. 

Per total, aceste perle aduc o calitate comparabilă cu cea a perlelor Akoya sau a celor tahitiene. 

Este adevărat că unele perle de cultură de apă dulce nu sunt chiar la fel de calitative sau de rare ca unele tahitiene sau precum cele din Marea Sudului. Totuși, trebuie avut în vedere că și bugetul pe care îl necesită este unul mai accesibil. 

Fiecare perlă este specială și frumoasă. De aceea perlele trebuie comparate cu unele de aceeași mărime și tip cu ele, nu cu cele din alte feluri. 

Perlele de apă dulce încep să se facă remarcate pe piața bijuteriilor datorită clienților cunoscători și a promovării. Astăzi, unele dintre cele mai interesante modele de bijuterii au perle de apă dulce în componență. 


6. Ce tipuri de perle de cultură există?

Există două mari tipuri de perle de cultură, cele de apă dulce și cele de apă sărată. Cele de apă sărată pot fi împărțite în Akoya, tahitiene și perle din Marea Sudului.

Perlele de apă dulce:

Majoritatea sunt produse în China. Toate țările care produc perle de cultură de apră dulce combinate produc doar 10% din cât produce China. 

Calitatea perlelor de apă dulce din China este mult mai bună în ultimi ani, datorită noilor metode și tehnici de cultivare și procesare. 

Forma fiecărei perle este specială. Doar 2% din perle sunt rotunde. Dimensiunile medii sunt între 2 și 12 mm. 

Perlele Akoya:

Japonia și China sunt cei mai mari producători de perle Akoya. 

Japonia produce cele mai calitative perle Akoya deoarece și-a îmbunătățit metodele timp de 100 de ani. Perlele Akoya mai mari de 8mm sunt foarte rare. 

JPEA, autoritatea națională din Japonia, oferă certificare și siguranță pentru perlele japoneze de pe VreauPerle.ro

Perlele Tahitiene:

Perlele tahitiene sunt cultivate de fapt în Polinezia Franceză, nu în Tahiti. 

Cultivarea lor este complicată, deoarece nu pot supraviețui în afara apei mai mult de 4 ore și contactul cu apa dulce (ploaie) le poate ucide. 

Ele sunt singurele perle negre naturale și pot atinge dimensiuni de 16mm. Cele care ajung peste 18 mm sunt foarte rare. 

Perlele din Marea Sudului:

Sunt cultivate în apele calde din Marea Sudului (Australia, Indonezia, Filipine, Tailanda). Ele pot atinge până la 20mm. 

Acestea sunt, în general, albe sau aurii, iar strălucirea lor este fără asemănare. Asta le face să fie cele mai valoroase și mai căutate perle din lume. 


7. Care e diferența dintre perlele naturale (produse accidental) și cele de cultură?

Perlele naturale se formează accidental atunci când un corp străin întră într-o stridie sau midie. De exemplu nisip, sau mici animale care nu pot fi scoase de stridie. 

Pentru a se apăra, stridia secretă un material organic peste obiectul străin. Cu cât stă mai mult acolo cu atât secretă mai mult. Numărul de perle formate natural este extrem de mic. 

Perlele de cultură sunt formate tot la fel. Diferența constă în faptul că în stridii sau midii sunt inserate bucăți de țesut de donator, de către specialiști, într-un mod care să optimizeze procesul. 

În afară de acest detaliu, totul decurge la fel. Atunci când vorbim de perle artificiale (așa-numitele perle de Mallorca, făcute din sticlă și alte materiale), acestea sunt fabricate fără ajutorul stridiilor. 

Perlele de cultură sunt naturale, și au aceleași calități cu perlele care se formează accidental. Diferența este că perlele cultivate sunt mult mai multe, iar fermierii au grijă ca producerea lor să se desfășoare în cele mai bune condiții. 


8. Care e originea perlelor?

Perlele sunt formate atunci când un obiect străin intră într-o stridie. Stridia depune un material organic deasupra (sideful), iar acesta construiește perla. 

Pentru mai multe detalii puteți vizita pagina noastră cu informații generale despre diverse perle și cultivarea lor.


9. Cum e obținută culoarea perlelor?

Fiecare perlă este deosebită. Perlele de cultură vin în diferite culori, de la alb, la pastel la negru. Există și perle care sunt tratate pentru a avea o anumită culoare. 

De exemplu, perlele negre sunt în mod natural doar cele tahitiene. Perlele Akoya negre sunt tratate. Încă din 1930 au apărut perlele Akoya vopsite negre. 

La fel și perlele de apă dulce: cele negre sunt tratate cu o substanță specială pentru a căpăta culoarea neagră. 

În schimb, perlele de apă dulce au anumite culori numai ale lor, care apar în mod natural: roz piersică, miere (bej auriu) și mov (lila). 

Perlele din Marea Sudului au și ele culoarea lor unică (auriu intens), tot naturală, deși se găsesc și în varianta albă simplă, cu reflexii aurii-argintii. 

Reflexia este de asemenea importantă. Fiecare perlă are reflexii diferite în anumite lumini. Lumina fluorescentă este cea care dă reflexii albastre sau verz,i pe când cea incandescentă dă reflexii roșii și galbene. 


10. Nu sunt sigur(ă) ce perle să aleg pentru un cadou

Atunci când cumpărați perle pentru altcineva trebuie să vă gândiți dacă acea persoană are un stil contemporan sau mai tradiționalist. 

De asemenea, ce culoare ar prefera? Pe site-ul VreauPerle.ro găsiți o varietate de perle care să se potrivească oricui. 

Dacă tot aveți dubii, de ce nu ne scrieți un e-mail? Trimiteți un mesaj pe contact@vreauperle.ro iar unul dintre specialiștii noștri vă va face o serie de recomandări personalizate, pentru mai multe variante de buget.

În mail încercați să atingeți pe scurt următoarele aspecte:

  • Vârsta persoanei pentru care vreți să cumpărați perle
  • Aspectul fizic în linii mari – culoarea tenului, a ochilor, a părului, dacă e mai micuță de statură sau mai înaltă;
  • Stilul vestimentar pe care ați observat că îl preferă – mai sport, mai feminin, mai elegant? 


11. Cum îmi pot da seama dacă perlele mele sunt reale?

Pentru a vă da seama dacă perlele dumneavoastră sunt reale puteți să faceți mai multe teste. 

Primul test este cel tradițional. Frecați perla de suprafața dinților din față. Faceți asta foarte ușor, și nu muscați sau zgâriați perla. Perlele reale dau o senzație ușor aspră, de nisip. Atunci când suprafața este prea fină, perla poate fi falsă, din plastic sau sticlă. 

Un alt test constă în greutate. Perlele reale sunt mult mai grele decât par. În comparație, perlele false sunt mai ușoare deoarece sunt făcute din plastic sau sticlă. 

Dacă tot aveți dubii cu privire la o bijuterie pe care o dețineți, puteți merge oricând cu ea și la un atelier de bijuterii pentru a cere o evaluare de la un specialist.

Pe site-ul VreauPerle.ro găsiți doar perle de cea mai bună calitate, reale, de cultură. Pentru orice bijuterie alegeți de la noi, veți primi și un certificat de autenticitate care să îi ateste valoarea.


12. Cum aleg culoarea potrivită pentru bijuteriile cu perle?

Alegerea culorii poate fi o experiență personală sau, dacă alegeți pentru altcineva, o adevărată provocare. Culoarea perlelor reflectă personalitate și stilul persoanei care le poartă. 

Perlele albe sunt clasice. Ele sunt potrivite pentru orice stil și sunt alegerea tradițională pentru primul colier de perle achiziționat. 

Perlele roz au nuanțe delicate, pline de viață. Acestea sunt perfect pentru toate vârstele și stilurile. De asemenea, ele aduc un aer romantic și jucăuș. La fel sunt și perlele mov, pastelate. Se potrivesc oricărui ton de piele și vârstă. 

Perlele negre sunt îndrăznețe și exotice. Ele sunt versatile dar se disting foarte ușor datorită stilului impunător și misterios. 


13. Cum îmi aleg perlele de apă dulce?

Perlele de apă dulce au început să se facă remarcate pe piața bijuteriilor. Prețul lor mic este unul dintre lucrurile care le fac să fie atât de apreciate. 

Înainte de a cumpăra perle de cultură de apă dulce trebuie să luați în considerare următorii factori:

Forma:

Forma perlei este foarte importantă, în special dacă este rotundă. Această formă este cea mai apreciată și cea mai valoroasă dintre toate. Doar unele perle sunt rotunde, de aceea ele sunt mai prețioase. 

Luciul și calitatea suprafeței:

Strălucirea și calitatea suprafeței au un impact major în stabilirea calității perlei. Luciul este indicat de modul în care reflectă lumina pe suprafața perlei. Calitatea suprafeței este indicată de lipsa imperfecțiunilor. 

Dimensiunea:

Dimensiunea perlei este de asemenea importantă. Cu cat este perla mai mare cu atât este mai valoroasă dacă are o calitate superioară. În mod normal, perlele de apă dulce au între 6 și 7mm. Cele peste 7mm sunt mai greu de găsit și mai prețioase. 

Potrivirea perlelor în bijuterie:

Pentru diferite bijuterii, perlele trebuie să fie asemănătoare pentru a se potrivi. Ele trebuie să aibă aceeași culoare și același luciu. Perlele dintr-un set trebuie să se potrivească între ele, de asemenea. 


14. Ce diferențe sunt între perlele reale și cele false?

Perlele naturale (de cultură și cele accidentale) sunt formate într-o stridie sau o midie atunci când un corp străin este introdus sau intră în stridie sau midie. Aceasta secretă un material organic peste acel corp străin. Astfel se formează perlele reale. 

Perlele false:

Perlele false sau de imitație sunt formate fără ajutorul stridiilor. Cei din Egiptul Antic utilizau ceară, săruri de cuarț și metale. Acum, se utilizează diferite materiale, mai ales sticla. 

Brandul Swarovski produce perle de imitație de bună calitate. La fel și brandul Mallorca, care produce așa-numitele perle de Mallorca, niște mărgele care se apropie destul de mult ca aspect de perlele autentice. 

Teste pentru a afla autenticitatea perlelor:

a) Metode științifice: Perlele pot fi testate de oameni de știință sau de specialiști bijutieri cu raze X pentru a vedea dacă sunt autentice. Metoda cu raze X este utilizată pentru a evita secționarea perlei. Perlele naturale pot fi verificate și sub microscop, deoarece ele au un strat gros de sidef care poate fi observat astfel. 

b) Teste pentru cumpărători: Pentru a fi siguri că ați achiziționat perle de cultură reale puteți să utilizați testul dinților. Tot ce trebuie să faceți este să frecați încet perla pe dinții din față. Acest proces trebuie să fie unul foarte gentil pentru a nu deteriora perla. Dacă perla este naturală veți simți un strat nisipos, ușor abraziv, la suprafața perlei. 

c) Greutate: De asemenea, vă puteți da seama de autenticitatea perlei dacă o cântăriți. Perlele naturale sunt mai grele decât cele artificiale. Pe site-ul VreauPerle.ro vă oferim doar perle de cultură, reale, de calitate superioară. 


15. Perlele negre sunt vopsite?

Perlele de apă dulce negre, precum și cele Akoya de culoare neagră sunt vopsite și tratate pentru a avea această culoare. Acest proces nu afectează calitatea perlei și nici nu o deteriorează. 

Singurele perle negre care au în mod natural culoarea neagră sunt cele tahitiene. 

Beneficiile Noastre

Te invităm în clubul Vreau Perle!
De ce să te abonezi la newsletter?

  • • Îți oferim din când în când un voucher de reducere pentru comenzi viitoare
  • • Primești oferte speciale pentru membri
  • • Te ținem la curent cu noutăți din lumea modei și cu cele mai bune sfaturi de accesorizare și purtare a perlelor
  • • Ești printre primii care află despre noutățile pe care le aducem în magazin
*
Website realizat de Digital Web Properties