Ghid introductiv pentru perlele tahitiene (perle negre)

General

Perlele tahitiene sunt unele dintre cele mai deosebite perle din lume. De culori foarte închise sau negre pur, aceste perle au dimensiuni mai mari decât cele Akoya sau de apă dulce.

Perlele tahitiene sunt mai potrivite pentru cele care doresc un look îndrăzneț sau misterios.

Istorie și cultivare

La sfârșitul anilor 1700, europenii au început să aibă relații cu polinezieni in insulele pacifice.

În afara faptului că au descoperit noi specii de plante și animale, asta a dus la descoperirea perlelor mari negre. Acum aceste perle sunt denumite perle tahitiene.

Perlele negre au devenit favoritele reginelor din Europa.

Perlele Tahitiene în istorie

Împărăteasa Eugenia a fost ultima împărăteasă a Franței, Ea a fost prima care a purtat aceste perle negre tahitiene și le-a făcut să fie remarcate.

Datorită culorii închise, perlele tahitiene sunt învăluite de o aură de mister. Cea mai mare perlă naturală tahitiană este cunoscută sub numele de Black Beauty. Aceasta are 6,5 carate și o formă de buton.

În jurul anilor 1800 cererea de perle negre tahitiene a ajuns să fie prea mare iar acestea erau greu de găsit, deoarece stridiile se întâlneau tot mai greu în ape.

Formarea perlelor în mod natural

La fel ca perlele Akoya, cele Tahitiene sunt formate în stridii. Aceste creaturi marine își deschid carapacea pentru a se hrăni.

Însă, prin acea deschidere, ele pot atrage și alte animale mici sau impurități care le pot afecta. Pentru a se proteja, acestea formează un mic săculeț peste care adaugă multe straturi de material organic și acolo se formează o perlă. După ani, perlele sunt formate.

Cultivarea perlelor tahitiene

La începutul anilor 1960, Guvernul tahitian a decis să inițieze o revitalizare a resurselor de perle. Programele alese de Guvern au dat startul cultivării perlelor negre tahitiene.

Fermierii de perle și oamenii de știință au lucrat pentru a îmbunătăți metodele existente de cultivare a perlelor.

În ultimul deceniu, Jean-Marie Domard, Jean-Claude Brouilette, Jacques și Hubert Rosenthal și Robert Wan au lucrat pentru a descoperii noi tehnici de a cultiva perlele negre tahitiene. Astăzi, Robert Wan este cel mai mare exportator de perle tahitiene.

Astăzi

Perlele tahitiene sunt considerate unele dintre cele mai deosebite materiale pentru bijuterii. De la sfârșitul anilor 1960, perlele negre tahitiene au fost exportate masiv din Polinezia Franceză.

Stridia Perlei Tahitiene

Perlele tahitiene sunt cultivate în stridii numite Pinctada margaritifera cumingi. Numărul stridiilor de acest fel este mic; ele sunt pe cale de dispariție și de aceea sunt protejate.

Pentru a putea cultiva perle tahitiene, fermierii de perle extrag larvele de stridie din ocean. Acestea se colectează în Decembrie. Stridiile sunt supravegheate pentru 2-3 ani până la maturizare.

Pregătirea procesului de formare a perlelor

Înainte de acest proces, tehnicienii specializați sunt cei care curăță și pregătesc stridiile. Se alege o stridie care să doneze țesut. Culoarea cochiliei donatorului este cea care influențează viitoare culoare a perlei.

Apoi se face o incizie mică, unde se inserează țesutul de la donator. Stridia este dusă în apă până când se vindecă incizia (1 lună).

Creșterea perlelor tahitiene

Mai mult de 50% din stridii nu răspund bine la implantul de țesut. De aceea, numai aproximativ 20% dintre stridii sunt cele care produc perle de calitate.

Colectarea perlelor tahitiene

Perlele tahitiene sunt colectate între mai și noiembrie. Fiecare perlă este colectată cu grijă din stridie.

Fiecare stridie produce în jur de 4 perle. O stridie care a produs perle de calitate este dusă în sălbăticie pentru a produce larve pentru generațiile viitoare de perle.

Procesarea perlelor tahitiene

Spre deosebire de perlele Akoya sau cele de apă dulce, perlele tahitiene sunt scoase din stridie, spălate și lăsate la uscat. Nu este permis un alt proces de modificare a perlelor.

Culoarea perlelor tahitiene

Deși toate perle tahitiene sunt de culoare închisă, neagră, ele prezintă și diferite nuanțe și reflexii.

Perlele gri

Perlele gri tahitiene sunt cele mai numeroase. Ele au o nuanță foarte închisă de gri dar pot avea reflexii diferite, de gri închis, negru sau chiar argintiu.

Perle tahitiene fistic

În această categorie intră perlele cu nuanțe de galben deschis și cu o strălucire verzuie.

Perle Argintii

Perlele tahitiene pot avea o culoare gri mai deschisă, spre argintiu. Datorită culorii mai deschise, strălucirea este mai puternică

Perlele complet negre

Perlele negre tahitiene sunt cele mai cunoscute la nivel mondial. Ele au această culoare în mod natural, spre deosebire de perlele Akoya sau de cele de apă dulce care sunt colorate în negru de către om.

Aubergine

Aubergine înseamnă vânătă în limba franceză (și engleză). Această denumire este utilizată pentru a denumi perlele care au nuanțe violet, purpurii.

Perle tahitiene Peacock

Peacock înseamnă păun în limba engleză. Acest apelativ este folosit pentru perlele care au nuanțe de verde închis, albastru și gri. Reflexiile lor arată la fel ca penele unui păun. Această culoare de perlă este una dintre cele mai valoroase.

Factori care influențează valoarea perlelor

Valoarea perlelor tahitiene este influențată de numeroși factori. Printre cei mai importanți se numără forma, mărimea, luciul și calitatea suprafeței.

Forma

Doar 40% din perlele de cultură tahitiene sunt rotunde și doar 20% din acestea sunt simetrice. Din această cauză, valoarea perlelor rotunde este mult mai mare.

Luciul

Strălucirea perlelor este un factor important în determinarea valorii lor. Cu cât reflectă mai mult lumina cu atât este mai valoroasă. Perlele Tahitiene sunt renumite pentru luciul lor metalic.

Mărimea

Mărimea perlelor este foarte importantă. Perlele tahitiene sunt, în mod normal, mai mari decât cele de apă dulce și cele Akoya. Ele au aproximativ 10-11mm. Cu cât crește dimensiunea lor cu atât crește și valoarea lor.

În general, perlele tahitiene pot avea și mai mult de 13mm. Cea mai mare perlă tahitiană a avut 26.95mm și a fost găsită în 1998.

Uniformitatea suprafeței

Un alt factor care influențează valoarea perlelor este uniformitatea suprafeței. Cu alte cuvinte, cu cât are mai puține imperfecțiuni cu atât este mai valoroasă.

Este normal ca perlele să aibă mici imperfecțiuni, însă cele complet netede și sferice sunt considerate mai valoroase datorită simetriei lor.

Sideful

Un alt factor care trebuie să fie luat în considerare este sideful perlei. Perlele tahitiene trebuie să aibă un sidef de minim 0.8mm pe toată perla. Asta înseamnă că majoritatea perlelor tahitiene au un sidef foarte puternic.

Potrivirea perlelor

Perlele tahitiene au nevoie de o perioadă între 5 și 6 ani ca să se dezvolte. De aceea este greu să găsești două perle care să se potrivească perfect, ca pentru o pereche de cercei. Atunci când se produce un colier sau o brățară este și mai dificil să se potrivească toate piesele.

Perlele nu trebuie să fie complet identice, dar trebuie să fie asemănătoare din punct de vedere al culorii, sidefului, mărimii și luciului. Nu ar trebui să existe diferențe majore nici la bijuterii diferite care fac parte din același set.

Forma perlelor tahitiene

Perlele tahitiene sunt cunoscute pentru mărimea lor, culoarea neagră și forma rotundă. Doar 40% dintre ele au o formă rotundă.

Și celelalte forme ale lor, de la simetrice și până la baroc sunt apreciate, de asemenea. Deoarece perlele tahitiene sunt mari, forma lor este mai ușor de remarcat.

Uniformitatea suprafeței

Perlele rotunde Tahitiene sunt foarte apreciate și faimoase. Deoarece sunt greu de obținut, acestea au o valoare mai mare decât perlele cu alte forme.

Perlele aproape rotunde

La prima privire aceste perle par rotunde. În momentul în care sunt examinate se poate observa că forma lor nu este rotundă ci mai mult ovală.

Forma picătură

O formă interesantă pentru perle este cea de picătură. Datorită faptului că este simetrică, acest tip de perlă este destul de valoroasă.

Tipul acesta de formă este utilizată pentru pandantive, unde o singură perlă este în centrul atenției.

Forma de tip Baroque

Forma barocă este una asimetrică. În ciuda acestui lucru, ele sunt foarte apreciate de colecționari pentru modelele lor deosebite.

Forma încercuită

Un tip de perle cu forma asemănătoare celor baroce. Aceste perle au o formă aproape rotundă dar au cercuri sau inele pe toată suprafața lor. Aceste cercuri dau mai multă culoare și au mai multe reflexii.

Beneficiile Noastre

Te invităm în clubul Vreau Perle!
De ce să te abonezi la newsletter?

  • • Îți oferim din când în când un voucher de reducere pentru comenzi viitoare
  • • Primești oferte speciale pentru membri
  • • Te ținem la curent cu noutăți din lumea modei și cu cele mai bune sfaturi de accesorizare și purtare a perlelor
  • • Ești printre primii care află despre noutățile pe care le aducem în magazin
*
Website realizat de Digital Web Properties