Ghid introductiv pentru perlele Akoya (perle de cultură japoneze)

General:

De-a lungul istoriei, perlele au fost apreciate ca fiind un simbol al perfecțiunii, frumuseții și eleganței. Perlele Akoya clasice sunt rotunde și albe. Perlele de cultură japoneze sunt primele perle cu formă rotundă care au fost cultivate cu succes.

Istorie și cultivare

Istoria perlelor Akoya

Perlele au fost adorate de oamenii puternici și bogați de mii de ani. Termenul de perlă a apărut în dicționarele chineze care datează din anul 1000 înainte de Hristos. Și în zilele noastre, perlele sunt considerate valoroase.

În 1917, o clădire Cartier de la intersecția dintre 5th Avenue și strada 52 a fost cumpărat pentru un colier dublu de perle Akoya și o sumă de bani de $100.

Numai din acest detaliu istoric inedit se poate observa valoarea unui simplu colier de perle Akoya.

Bineînțeles, perlele Akoya au devenit astăzi mai accesibile de atât, însă asta nu le scade cu nimic valoarea și frumusețea.

Formarea naturală a perlelor Akoya

Perlele Akoya se formează în mod natural, accidental într-o stridie Akoya. Stridiile deschid carapacea pentru a se hrăni și extrag nutrienți din particule microscopice și mici organisme din apă. De asemenea, mici animale din ocean pot intra în stridie.

Pentru a se proteja, stridia formează un sac și secretă un material organic din care se formează o perlă.

Începuturile perlelor de cultură Akoya

La sfârșitul anilor 1800 s-a încercat pentru prima dată cultivarea perlelor de apă sărată. Australianul William Saville-Kent este cel care a reușit să cultive pentru prima dată o perlă de apă sărată într-o stridie.

Metoda pe care a utilizat-o William Saville-Kent a fost transmisă apoi la doi japonezi, Tokichi Nishikawa și Tatsuhei Mise. Aceștia au îmbunătățit metoda, iar Kokichi Mikimoto a adus propriul patent și a găsit metode noi de cultivare.

Kokichi Mikimoto este considerat Regele perlelor. Datorită viziunii sale, perlele Akoya au ajuns unele dintre cele mai valoroase bijuterii din lume.

Astăzi

Stridia perlelor Akoya

Numele perlelor Akoya a venit de la stridiile cu același apelativ. Denumirea științifică a stridiei Akoya este Pinctada Fucata.

Astăzi, multe stridii sunt crescute în incubator. Dupa 20 de zile, larva stridiei se transformă în icre de stridie. Acestea sunt transferate într-un loc special unde se dezvoltă timp de 6 luni.

După cele 6 luni, ele sunt mutate într-un coș specializat unde sunt supravegheat și se mai dezvoltă încă 18-30 de luni. Abia la vârsta de 2-3 ani, stridia este pregătită pentru procesul de creștere și cultivare a perlei Akoya.

Pregătirea procesului de formare a perlei

Înainte de procesul de formare a perlelor, fiecărei stridii îi este încetinit procesul metabolic până ajunge într-un stadiu de hibernare. Acest proces ia în jur de 3 luni.

După aceea, stridia este cultivată de un specialist. Pentru a începe procesul de formare a perlei, este introdusă o bucată de țesut. Această procedură este foarte delicată deoarece incizia este extrem de mică.

Cele mai bune țesuturi se găsesc în midiile Americane de apă dulce.

Creșterea perlelor Akoya

Stridia Akoya este îngrijită timp de 8-24 de luni. Stridia produce cel mai bun material organic în ape cu temperaturi între 15 și 20 de grade Celsius. În apele mai reci, creșterea este mai lentă, dar perlele sunt mai strălucitoare.

Datorită faptului că apele din ocean în zona Japoniei este mai rece, perlele japoneze Akoya tind să crească mai greu, între 12 și 24 de luni. În China, datorită apelor mai calde, perlele cresc mai repede.

Colectarea perlelor Akoya

Perlele Akoya sunt colectate în lunile reci de iarnă. Dupa ce sunt colectate și curățate, ele sunt gata să fie procesate. Fiecare cultivator tinde să se specializeze pe un anumit tip de mărime a perlelor.

Procesarea perlelor

Acest proces poate dura între 2 săptămâni și 6 luni. Perlele Akoya sunt procesate cu grijă pentru a le arăta adevărata valoare. Acest proces nu trebuie să afecteze perla în niciun fel.

Japonezii au aproape un secol de experiență în procesarea perlelor. Chinezii, pe de altă parte, sunt relativi noi în cultivarea perlelor. Ei beneficiază și de unii factori de mediu care favorizează cultivarea acestor perle.

Culorile Perlelor

Culoarea perlelor este determinată de materialul organic secretat de stridie. După ce sunt colectate, ele pot suferi tratamente care să le îmbunătățească sau să le schimbe culoarea.

Perlele Akoya de culoare albă

Cele mai populare perle Akoya sunt cele albe. Aceste perle pot avea tonuri diferite de alb cu nuanțe pastelate. În cazul perlelor albe, reflexiile variază de la roz până la crem sau argintiu.

Pentru a vedea adevărata culoare a perlelor este bine să le observați la lumina naturală a soarelui. În lumină fluorescentă perlele albe tind să aibă reflexii albastre. În schimb, în lumină iridescentă, perlele tind să aibă nuanțe de roșu și galben. Poza de aici: https://www.pearlsonly.com/Akoya-Colors.html

Perlele de culoare neagră

Perlele Akoya de culoare neagră sunt vopsite. Acestea au început să fie remarcate odată ce a crescut popularitatea perlelor Tahitiene. Perlele negre Akoya au note metalice și au început să devină foarte populare pe piața bijuteriilor.

Ele sunt disponibile pe piață încă din anii 1930. În ultima perioadă, cererea pentru perlele Akoya vopsite în negru este în creștere.

Procesul de vopsire acum le dă posibilitatea cumpărătorilor să achiziționeze perle negre, de calitate și de dimensiuni și prețuri mai mici decât cele Tahitiene, care sunt negre în mod natural.

Majoritatea perlelor Akoya negre au o dimensiune de 8-9mm. Aceste perle au, în general, mai multă strălucire metalică decât perlele albe Akoya.

Culoarea neagră este obținută prin iradiere sau printr-un tratament cu sare argintie. Acest tratament schimbă luciul perlei. Cele mai multe perle negre au reflexii albastre de safir, verzi sau onix.

Factorii care influențează valoarea perlelor

Valoarea perlelor este influențată de diferiți factori precum luciul, forma, dimensiunea și uniformitatea suprafeței. 

Luciul

Cel mai important factor este luciul sau strălucirea perlei. Perla poate fi la fel de strălucitoare ca o oglindă.

O perlă cu luciu puternic va avea o reflexie și o strălucire puternică. Perlele mai mici dar cu o strălucire puternică pot să pară mai mari decât sunt de fapt.

Uniformitatea suprafeței

Suprafața perlei este foarte importantă pentru a specifica valoarea acesteia. Astfel, dacă perla are imperfecțiuni, ea va avea o calitate mai mică.

Cu cât este suprafața mai clară și mai lipsită de imperfecțiuni, cu atât este mai valoroasă perla Akoya.

Dimensiunea

Dimensiunea perlei este un factor important. O perlă mai mare, cu luciu și o suprafață uniformă, este mai valoroasă decât o perlă mai mică dar cu aceleași calități. În mod normal, perlele Akoya au între 6 și 7mm. Perlele mai mici sunt mai puțin valoroase.

În schimb, perlele între 7-8mm sunt un pic mai valoroase decât cele medii. Cu cât perla este mai mare cu atât este mai valoroasă. Cele peste 9mm sunt mai greu de obținut și mai scumpe.

Forma

Forma perlelor este de asemenea foarte importantă. În mod normal, perlele Akoya sunt aproape rotunde.

Cu cât este mai rotundă o perlă cu atât este mai valoroasă. Alte forme simetrice, precum picăturile, sunt de asemenea foarte valoroase.

Sideful

Sideful este foarte important. Materialul organic care ajută la formarea perlelor este cel care dă sideful perlelor. În apele reci, sideful se formează mai bine și de aceea acele perle sunt mai valoroase.

Deși în apele calde se formează mai rapid, sideful nu este la fel de calitativ ca acela din apele reci. Astfel, cu cât este sideful mai puternic și durabil, cu atât este perla mai valoroasă.

Originea Akoya și Certificatul

După aproape un secol de cultivare și procesare a perlelor, cele Akoya au o valoare mai mare. De asemenea, industria perlelor japoneze este regulată de JPEA.

Perlele chinezești Akoya sunt mai ușor de cultivat și se dezvoltă mai rapid. De asemenea au prețuri ceva mai mici, respectând tehnologia originală japoneză pentru cultivarea Akoya.

Potrivirea perlelor

Perlele care fac parte dintr-o bijuterie trebuie să fie foarte asemănătoare. Ele trebuie să aibă aceeași culoare și aproape aceeași formă.

De asemenea, dimensiunea lor trebuie să fie asemănătoare. În cazul unui set trebuie ca toate perlele de pe colier să se asemene cu cele de pe brățară, inel sau cercei.

Beneficiile Noastre

Te invităm în clubul Vreau Perle!
De ce să te abonezi la newsletter?

  • • Îți oferim din când în când un voucher de reducere pentru comenzi viitoare
  • • Primești oferte speciale pentru membri
  • • Te ținem la curent cu noutăți din lumea modei și cu cele mai bune sfaturi de accesorizare și purtare a perlelor
  • • Ești printre primii care află despre noutățile pe care le aducem în magazin
*
Website realizat de Digital Web Properties