Ghid introductiv pentru perlele de apă dulce

General:

Perlele de apă dulce sunt primele perle care au fost cultivate cu succes, acum mai bine de 700 de ani. Acum ele sunt considerate ca fiind cele mai apropiate de perlele care se formează uneori accidental, fără intervenția omului.

Cele mai importate atribute ale acestor perle de apă dulce sunt prețul relativ mic și calitatea superioară. De aceea, ele sunt printre cele mai cumpărate tipuri de perle.

Aceste perle pot avea dimensiuni între 3 și 10 mm. Dimensiunea lor medie este de 6-7mm.

Istorie și Cultivare:

Perle Naturale

De-a lungul timpului perlele au fost considerate bijuteriile celor bogați. Perlele naturale se formează în midii. Acestea extrag nutrienți din microparticule din apă.

Pentru a se proteja de alte animale marine care ar putea să le rănească, ele formează încet un sac minuscul peste care secretă sidef. După mult timp, din acea formațiune se produce o perlă naturală.

Perle de Cultură

Acum peste 700 de ani, au fost cultivate pentru prima dată perle de cultură de apă dulce. După ani de perfecționare, au fost produse pentru prima dată perlele de apă dulce de către japonezi.

Acestea erau mici, cu o formă neregulată și foarte strălucitoare.

Primele perle de cultură produse au fost în Lacul Biwa din Japonia. Datorită acestui lucru, acum, perlele care au o formă neregulată și sunt foarte strălucitoare sunt numite Biwas, dar în mod normal doar perlele produse în zona respectivă ar trebui să fie denumite astfel.

Acum 30 de ani, chinezi au început să producă perle asemănătoare cu bobul de orez de culoare albă.

Aceste perle de apă dulce au fost cultivate în cantități mari, iar în timp au devenit din ce în ce mai bune. Acum, aceste perle sunt rotunde și strălucitoare. Unele dintre ele rivalizează cu cele de apă sărată.

Perlele de apă dulce care au rămas în istorie:

Una dintre cele mai mari perle naturale care a rămas în istorie este denumită Hope, după Henry Phillip Hope (colecționarul de secol XIX care a deținut-o). Colecția domnului Henry Hope conținea, de altfel, și faimoasa piatră albastră cunoscută drept Diamantul Hope.

Perla Hope este o perlă de apă dulce albă, care devine maro închis spre bază.

Această perlă, de formă barocă, are o dimensiune impresionantă: 51 mm lățime și 114 mm lungime. Perla Hope a fost evaluată la 450 de carate și este în prezent expusă în muzeul The Smithsonian.

Astăzi

Perlele de apă dulce azi

Astăzi perlele de apă dulce se pot găsi într-o multitudine de culori și dimensiuni. Ele au devenit o piesă importantă pe piața bijuteriilor.

Prin continuă perfecționare, aceste perle ajung să rivalizeze cu perlele de apă sărată.

Midiile folosite pentru perlele de apă dulce

Există câteva tipuri de specii de midii pe care chinezii le folosesc pentru a crește perlele de apă dulce. Cea mai utilizată în zilele noastre este midia cu cochilia triunghiulară (Hyriopisis cumingi).

Cei care cultivă perlele cumpără sau cresc midiile. Atunci când au 6-7 luni, midiile sunt pregătite pentru a cultiva perle în ele.

Pregătirea procesului de formare a perlelor de apă dulce

Pregătirea pentru procesul de cultivare are loc atunci când vremea este blândă și caldă. De obicei în Aprilie-Mai și din August până în Octombrie.

Spre deosebire de perlele de apă sărată, aceste perle sunt cultivate în midii cu părți de țesut de la donator. Aceste părți au în jur de 2-3mm.

În funcție de mărimea midiei, se pot face în jur de 20 de incizii unde sunt introduse țesuturile.

Acest proces este unul complicat și precis. După ce au fost inserate țesuturile în fiecare incizie, midia este introdusă în apă.

Procesul de creștere a perlelor de apă dulce

Perlele de apă dulce sunt supravegheate pentru 2 până la 6 ani. Iazurile în care trăiesc midiile sunt de obicei făcute de oameni. Astfel, sunt ușor de controlat condițiile de mediu.

De asemenea, faptul că sunt făcute manual ajută la eliminarea riscului de inundație și alte dezastre naturale. În acele iazuri trăiesc și pești. Astfel, oamenii pot să folosească același iaz pentru mai multe necesități.

Colectarea perlelor de apă dulce

Perlele de apă dulce sunt colectate în Noiembrie, înainte să înceapă iarna. Fiecare midie produce între 25 și 40 de perle.

Dimensiunea perlelor de apă dulce variază între 2mm și 10mm. Majoritatea au între 4mm și 7mm. Midia poate fi reutilizată dacă produce perle de calitate bună la prima colectare.

Din moment ce sacul s-a format la prima incizie și implant, un nou țesut nu este necesar. Însă, de cele mai multe ori, a doua generație de perle nu are o calitate la fel de bună ca prima generație.

Procesarea perlelor

Perlele de apă dulce sunt procesate în toate regiunile din China și Hong Kong. Acestea sunt lustruite și albite ușor. Acest proces poate dura aproape două luni.

În mod normal, perlele ies din scoică și au culori pastelate, de la alb, roz și până la mov. Radiațiile și alte procese sunt cele care dau culori negre sau mai închise perlelor.

Culoarea perlelor de apă dulce

Perlele de apă dulce vin în mai multe culori. În ciuda acestui fapt, varietatea de culori ale perlelor nu era cunoscută pe piața bijuteriilor până recent.

Culoarea perlelor este determinată de midie și de alți factori de mediu care afectează luciul și uniformitatea.

Cele mai multe perle care sunt colectate au culoarea albă dar și culori pastelate de roz și mov deschis. Perlele albe au un look clasic și sunt cele mai populare.

Perlele roz și mov au început să se fie cunoscute și remarcate pe piața bijuteriilor dar se găsesc mai greu. După ce sunt colectate, perlele sunt supuse unui tratament care le poate altera culoarea.

Perlele albe de cultură

Cele mai populare și recunoscute perle sunt cele albe. Acestea pot avea diferite tonuri de alb. În diferite tipuri de lumină acestea au diferite reflexii.

De exemplu, în lumină fluorescentă, perlele albe au reflexii albastre. În lumină incandescentă, ele capătă note de roșu și galben. Culoarea lor naturală se poate observa doar la lumina soarelui.

Perlele roz și mov de cultură

Perlele în culori pastelate de roz și mov sunt relativ noi pe piața bijuteriilor. Ele sunt utilizate atunci când se fabrică bijuterii cu un look mai puțin tradițional.

Aceste perle au culorile mov și roz în mod natural, dar culoarea lor poate fi uneori îmbunătățită în urma unor procese de curățare ușoară.

Perlele negre de cultură

În mod natural, perlele de cultură nu au culoarea neagră. Datorită faptului că perlele negre tahitiene au început să câștige popularitate, unele perle de cultură au fost vopsite negre, pentru a obține efectul estetic cu o investiție mai mica.

Culoarea neagră se obține printr-un proces de iradiere care schimbă sideful perlei. Acest tratament ajută la producerea unor perle care seamănă cu perlele tahitiene, dar sunt mult mai ieftine.

Factorii care influențează valoarea perlelor

Factorii

Valoarea perlelor este influențată de factori precum luciul, forma, mărimea, calitatea suprafeței și culoare.

Forma

Datorită faptului că aceste perle sunt cultivate cu ajutorul țesuturilor, doar 2% din cultură are o formă rotundă.

Din acest motiv, rotunjimea perlei este un factor important în evaluarea valorii.

Majoritatea perlelor rotunde de cultură de apă dulce au o formă care rivalizează cu cea a perlelor Akoya.

Luciul

Luciul sau strălucirea perlei este definit prin modul în care o perlă reflectă lumina. Cu cât reflectă mai mult lumina și are o imagine mai clară, cu atât este mai bună calitatea ei.

Perlele de apă dulce au un luciu ca de satin. La fel ca perlele Akoya, perlele mai mici cu un luciu mai puternic par mai mari. De asemenea, cu cât este mai lucioasă, cu atât pare mai rotundă și mai lipsită de imperfecțiuni.

Uniformitatea suprafeței

Un alt factor important este uniformitatea suprafeței. Cu cât are mai puține imperfecțiuni și este mai clară, cu atât este mai uniformă suprafața perlei.

Micile imperfecțiuni sunt destul de comune la perlele de apă dulce

Potrivirea perlelor

În cazul perlelor de apă dulce, datorită varietății de culori, este foarte important să se potrivească între ele. De asemenea, perlele de pe o bijuterie trebuie să aibă o formă și o calitate foarte asemănătoare.

Pentru seturile de bijuterii atât perlele de pe un colier cât și cele de la brățară sau inel trebuie să fie asemănătoare pentru a se potrivi.

Mărimea perlelor

Mărimea perlelor este importantă. O perlă mai mare, de aceeași calitate ca o perlă mai mică, este mai scumpă și mai valoroasă.

În general perlele de apă dulce au o mărime medie de 6-7mm. Perlele care sunt sub dimensiunea asta sunt mai ușor de găsit și mai ieftine.

În schimb, perlele de dimensiuni mai mari de 8mm sunt mai greu de găsit și mult mai valoroase.

Beneficiile Noastre

Te invităm în clubul Vreau Perle!
De ce să te abonezi la newsletter?

  • • Îți oferim din când în când un voucher de reducere pentru comenzi viitoare
  • • Primești oferte speciale pentru membri
  • • Te ținem la curent cu noutăți din lumea modei și cu cele mai bune sfaturi de accesorizare și purtare a perlelor
  • • Ești printre primii care află despre noutățile pe care le aducem în magazin
*
Website realizat de Digital Web Properties