Simbolismul perlelor, după principalele culori

Perlele sunt bijuterii superbe, naturale, produse direct de stridii sau midii. Ele sunt clasice și de aceea nu vor ieși niciodată din trend. Perlele de cultură de apă dulce sunt cele care au cea mai largă gamă de culori apărute în mod natural.

Spre deosebire de cele tahitiene care sunt doar negre, sau de cele din Marea Sudului care sunt albe sau aurii, perlele de apă dulce sunt disponibile în diverse culori pastelate, de la alb puternic la mov strălucitor.

Fiecare culoare a perlelor poartă un simbol și întruchipează o idee. La fel cum diferite mituri spun că perlele simbolizează puritate și modestie, sau că înmagazinează energia adâncurilor sau a soarelui, fiecare culoare și nuanță a perlelor are un mit sau o legendă care o face să simbolizeze ceva.

Perlele sunt utilizate pentru a produce bijuterii de toate felurile, de la inele până la pandantive. În mod tradițional, miresele sunt cele care poarte perle. De aceea, perlele sunt un cadou de nuntă perfect pentru o mireasă, dar și pentru domnișoarele ei de onoare.

Perlele de cultură au diferite culori, forme și mărimi. Perlele Akoya sunt albe, mici și luminoase. Cele de apă dulce sunt mici și simetrice, în culori diverse.

Perlele Tahitiene sunt negre, și sunt de altfel singurele perle naturale negre. Perlele din Marea Sudului sunt de dimensiuni mari și de culoare albă sau aurie, și constituie cele mai dorite și prețioase perle din lume.

Există, așadar, două tipuri de perle colorate

 - Perle Naturale 

 - Perle Vopsite

Perlele naturale au diferite culori. Fiecare culoare simbolizează ceva. Mai jos vom relata mai multe despre aceste culori și simbolurile lor.

Culoarea albă: Cea mai populară culoare pentru perle, care nu se va demoda niciodată. Aceasta reprezintă simplitatea, puritatea și modestia. Este utilizată pentru bijuterii de nuntă, în general, dar și pentru un look business clasic. În Grecia Antică, perlele albe semnificau puritatea absolută, pe când la romani ele simbolizau plăcere. Perlele albe sunt asemănate cu luna, care simbolizează puritatea și singurătatea.


Culoarea roz: Această culoare este întâlnită, în mod natural, doar la perlele de apă dulce. Ea simbolizează pasiune, încredere, romantism și iubire. Este potrivită mai ales pentru femeile cochete și pentru domnișoare.

Unele perle roz au nuanțe care se aseamănă cu piersica. Piersicile, și fructele în nuanțe solare și vii, precum perlele roz, transmit ideea de sănătate și de putere.Culoarea mov: Perlele de cultură, de apă dulce sunt singurele care pot fi în mod natural mov. Culoarea lavandei simbolizează în același timp și iubire, putere cât și pace și relaxare.


Movul este un simbol al spiritualității, al sentimentelor puternice. Senzualitatea este de asemenea simbolizată de această culoare. Preoții tibetani considerau că această culoare simbolizează seducția și că orice femeie care era prinsă în reflexia perlei cunoștea în scurt timp nevoia de iubire.

Culoarea aurie: Această culoare este întâlnită doar la prețioasele perle din Marea Sudului. Culoarea aurie simbolizează putere, bogăție și curaj.

Combinată cu negru, fie prin asocierea a două tipuri de perle, fie prin ținuta aleasă, nuanța aurie bogată simbolizează prosperitatea.

Culoarea neagră: Această culoare este, în mod natural, întâlnită doar la perlele tahitiene. Ele au diferite reflexii pe baza neagră, de la gri închis și până la verde sau violet.

Perlele negre simbolizează independență, putere și bogăție. Ele au o latură misterioasă și senzuală și sunt potrivite pentru orice ocazie.


Perlele vopsite au apărut din dorința de a satisface cererea de pe piață, dar sunt de o calitate mai redusă decât perlele colorate în mod natural de sideful stridiei în care au crescut. Primele imitate astfel au fost perlele negre, deoarece cele tahitiene sunt mai greu de găsit și sunt mult mai scumpe. Astfel, perlele negre Akoya și cele de apă dulce sunt tratate pentru a ajunge la această culoare.

Ele suferă un proces de iradiere care le schimbă total sideful. Astfel, ele nu se vor decolora și nici nu se vor degrada. Calitatea perlelor nu este afectată de acest proces de colorare a lor. În zilele noastre, se găsesc perle de toate culorile. Acestea au trecut prin diferite procese pentru a ajunge să aibă aceste culori.

Culoarea albastră: Perlele de culoarea albastră simbolizează încredere, curaj și adevăr. Acestea sunt potrivite pentru o persoană care are nevoie de putere în viața sa.

De asemenea, este potrivită pentru persoanele care apreciază pacea și liniștea. Perlele albastre ne duc cu gândul la cerul azuriu într-o zi de vară sau la un ocean cristalin, amândouă simbolizând libertate și calm.

Culoarea verde: Perlele verzi sunt deosebite, foarte frumoase și elegante. Ele reprezintă balanța, natura, speranță, creștere și un nou început.

Ele sunt perfecte pentru persoanele care încep un nou capitol în viața lor. Perlele verzi sunt de asemenea potrivite pentru persoanele care apreciază natura și libertatea.

Culoarea galben: Perlele de culoare galbenă sau aurie simbolizează optimismul, fericirea și creativitatea.

Această culoare plină de bucurie este perfectă pentru persoanele care trăiesc viața la maximum.


Culoarea roșie: Perlele de această culoare simbolizează putere și succes. Persoanele extrovertite sunt cele care preferă culorile aprinse precum roșu sau portocaliu.

De asemenea, culoarea roșie are și o latură senzuală, pasională, simbolizând iubirea și forța de atracție.

Culoarea portocalie: Această culoare, la fel ca roșul, este perfectă pentru oamenii extrovertiți, care vor să iasă în evidență.

Culoarea portocalie simbolizează fericire, succes și curaj. De asemenea ea are o latură jucăușă și dinamică.


Culoarea argintie: Culoarea argintie simbolizează demnitatea, răbdarea și înțelegerea. De asemenea, ea induce un sentiment de securitate și control.

Această culoare reușește să inducă un sentiment de bijuterie prețioasă, regală, prin nota gri metalică și luciul argintiu.

Indiferent de culoare, perlele constituie o alegere minunată de accesorii. Aceste bijuterii superbe sunt un clasic și nu vor ieși niciodată din trend. De aceea, specialiști tot inventează noi modalități de procesare, de vopsire și de întreținere a perlelor.

Fiecare perlă este specială și aduce un stil diferit. Culorile perlelor, la fel ca toate culorile din lume, au diferite simboluri și sunt potrivite în special pentru anumite categorii de persoane. În funcție de stilul dumneavoastră, aveți o gamă largă de culori pentru a alege bijuteria potrivită.

Pe site-ul VreauPerle.ro puteți găsi o selecție bogată de perle naturale de cultură de culoare albă, roz, mov, auriu și negru.Twitter Google Facebook

Nicoleta este redactor la VreauPerle.

Printre pasiunile ei se numără călătoritul și scrisul.

De aceea îi place să scrie despre haine, bijuterii și multe alte subiecte captivante


Articole Utile