Stilul Regal, Partea 3: Prințesa Diana de Wales


Acesta este al treilea articol din seria STIL REGAL. Puteți accesa părțile I și doi aici și aici.

Despre Prințesa Diana s-au scris sute de mii de pagini și probabil se vor mai scrie încă pe atâtea. Una dintre cele mai iubite femei din lume, Prințesa Diana ne-a părăsit mult prea curând, într-un mod tragic, ce va rămâne pe veci întipărit în memoria colectivă a umanității. Cu toate acestea, moștenirea ei este inegalabilă, la fel cum este și stilul ei: elegant, fabulos, feminin, ireproșabil.

Mulți biografi ai prințesei au descris relația ei specială cu perlele, nestemate subtile și fragile precum frumusețea și chiar viața ei. Din adolescență, viitoarea prințesă Diana a purtat perle cu mândria și eleganța unei adevărate suverane.

Perlele au fost asociate cu monarhia și stilul regal încă din cele mai vechi timpuri și au o tradiție îndelungată în familia regală britanică. Regina Victoria a purtat perle încă de la vârsta de doi ani, iar Elisabeta a II-a încă le poartă la orice ocazie oficială din prezent. Însă prințesa Diana a transformat perlele din bijuterii “serioase” în bijuterii potrivite și accesibile femeilor tinere și moderne de pe tot cuprinsul regatului.

Fie că le-a asociat cu ținute de zi, în stiluri casual, fie că le-a purtat la ocazii oficiale, sobre, Diana a transformat perlele într-un vis ce putea deveni realitate pentru orice femeie, indiferent de rang, transformându-se într-o adevărată emblemă a modei și stilului.

Perlele copilăriei

Diana și-a cumpărat singură primul colier de perle albe la vârsta de 19 ani, obișnuită fiind să poarte perle de la vârste mici. Colierul, înconjurându-i cu grație gâtul subțire și făcând un contrast uluitor cu hainele ei viu colorate, a reprezentat primul dintr-un șir de bijuterii colecționate de-a lungul timpului, care mai de care mai scumpe, sofisticate și extravagante. A purtat colierul și după ce a devenit Prințesa Diana și a colecționat perle în toate culorile, mărimile și monturile posibile. Le iubea datorită versatilității lor și faptului că le putea purta oricând și la orice, pe oriunde în lume.

Chokerele ca simbol a tot ce a reprezentat Diana

Câteva dintre bijuteriile cu perle ale Dianei sunt astăzi celebre, încă subiect de dezbatere și speculații. Diana a fost prietenă din adolescență cu designerul de bijuterii Kiki McDonough. Desigur că după ce a devenit Prințesa Diana, Kiki i-a creat câteva piese unice.

Relația familiei regale cu Kiki nu s-a stins după moartea Dianei, tânăra Kate având câteva bijuterii create de Kiki. Una dintre faimoasele piese purtate de Diana și lucrate de Kiki este reprezentată de o pereche de cercei cu perlă și ametist.

Cu toate acestea, unele dintre cele mai senzaționale bijuterii cu perle purtate de Diana de-a lungul vieții au fost choker-ele cu perle. Unul faimos este cel pe care i l-a împrumutat Regina Elisabeta a II-a în 1982, cu ocazia unui banchet. Colierul din patru șiruri de perle venea cu un fabulos medalion-închizătoare din diamante, perfect asortate cu tiara purtată de Diana cu acea ocazie. Amuzant este că Regina Elisabeta a purtat același colier abia un an mai târziu, la un eveniment în Bangladesh. Mult după, Kate a apărut și ea în public purtând același colier, în amintirea Prințesei.

Colierul cu 11 șiruri – un motiv de bârfă chiar și acum

Dragostea Dianei pentru coliere choker a rămas legendară, ea purtând astfel de coliere în trei, patru, sau chiar șase șiraguri. Cu toate acestea, emblematic rămâne colierul din 11 șiruri de perle, stilizat cu diamante și rubine. Se spune că a primit colierul în dar de la un demnitar străin, dar proveniența lui încă suscită mister și dezbatere. Împreună cu rochia roșie și cerceii asortați, Diana a oprit respirația în pieptul participanților atunci când și-a făcut apariția la o premieră cinematografică în 1991.

Diana și perlele din Marea Sudului

Pe lângă dragostea pentru coliere – vom ajunge la unul dintre ele cu o semnificație absolut specială – Diana a iubit cu sinceritate perlele din Marea Sudului. Mai mari decât perlele obișnuite, în reflexii aproape ireale, scumpe și rare, aceste perle au transformat-o pe Diana într-o icoană a stilului și frumuseții autentice.

O cină la palatul Versailles în 1994 cerea o ținută cu adevărat regală, așa că Diana a purtat o rochie neagră strălucitoare, semnată de Catherine Walker, la care a asortat o pereche de cercei cu perle din Marea Sudului și inserții de diamant. Nu mai avea nevoie de nimic altceva pentru a fi încoronată pe loc ca regină a rafinamentului.

Colierul Lacul Lebedelor

În iunie 1997, Prințesa Diana a participat la o reprezentație a Baletului Național Britanic, purtând un colier parcă din altă lume: o simfonie subtilă și extravagantă în acelaşi timp, un vis din 178 de diamante și cinci perle enorme din Marea Sudului de o frumusețe (și raritate) uluitoare.

Colierului i s-a spus atunci Lacul Lebedelor și a rămas în istoria contemporană ca amintirea de 10 milioane de lire sterline. Acest eveniment a fost printre ultimele la care a participat Diana, având să moară numai două luni mai târziu.

Colierul a fost conceput chiar de Diana împreună cu bijutierul regal David Thomas. Pentru Lacul Lebedelor s-au folosit pietre și perle pe care Diana le deținea personal. Mai mult, colierul a fost însoțit și de o pereche de cercei în acelaşi set.

După moartea Dianei, Lacul Lebedelor a ajuns în 2010 în posesia unui colecționar ucrainean, iar în februarie 2017 a fost vândut la o licitație în New York cu suma de aproape 10 milioane de lire sterline.

Perlele și Rochia Răzbunării

Diana a purtat perle încă din copilărie și și-a îmbogățit colecția personală cu piese care acum sunt sursă de inspirație pentru designerii din întreaga lume. Un moment absolut fabulos în istoria ei îl reprezintă Rochia Răzbunării. Era anul 1996 și Marea Britanie dezbătea intens divorțul Dianei de Charles, precum și scandalul în care acesta era implicat alături de Camilla.

Când scandalul era în toi, presa a surprins-o pe Diana purtând un choker din perle stilizat cu o broșă din safir și arătând spectaculos în rochia de cocktail scurtă, neagră și mulată cu care și-a făcut apariția la un eveniment. Presa internațională a și poreclit imediat ținuta Rochia Răzbunării, în timp ce toți designerii vremii s-au inspirat de la ea pentru a crea ținutele la modă ai anilor 2000.

Acum, la atâția ani de la moartea Dianei, moda internațională încă o privește ca pe o emblemă a stilului. Dacă ne uităm cu atenție la creațiile pret-a-porter și de lux din zilele noastre, vedem cum Diana este încă o influență puternică. Celebrul designer Virgil Abloh de la Off-White a omagiat-o pe Diana în primăvara lui 2018 oferind ținutelor ei clasice nişte tușe contemporane.

Pe măsură ce tot mai mulţi designeri vor urma acest exemplu, ne putem aștepta să o reîintâlnim pe Diana pe stradă sau la evenimente mondene, cu ținutele ei superbe și cu perlele ei atemporale, mereu de actualitate, mereu surprinzătoare, mereu simbolizând eternul feminin.

Imagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Twitter Google Facebook

Articole Utile